Nimród – Bükkzsércen

Posted on

Mérete:  210×60 cm    Anyaga :tölgy   Készült: 2019.

„Khús nemzé Nimródot is; ez kezde hatalmassá lenni a földön. Ez hatalmas vadász vala az Úr előtt, azért mondják: »Hatalmas vadász az Úr előtt, mint Nimród.« Az ő birodalmának kezdete volt Bábel, Erekh, Akkád, és Kálnéh a Sineár földén. E földről ment aztán Assiriába, és építé Ninivét, Rekhoboth városát, és Kaláht. És Reszent Ninivé között és Kaláh között: ez az a nagy város.” áll a Bibliában. Mi  magyarok  Ménrót  néven is  ismerjük, tiszteljük.  Az Árpád-házi fejedelmek, királyok ősapjuknak tekintették.                                                                                    Arany János   Regéjében  így ír:

Vadat űzni feljövének

Hős fiai szép Enéhnek:

Hunor s Magyar, két dalia,

Két egytestvér, Ménrót fia.

Bükkzsércen a favágó verseny és vadásznap alkalmával készítettem el Nimród szobrát, hogy a helyi szoborparkot gyarapítsa, immár kilencedik tagként.

A nagy munkákhoz szoktam  mintát készíteni, agyagból,  gyurmából. Ez a terv  egy levegőn száradó  gyurmából  készült,  fa magra, hogy  tartást adjon a képlékeny  anyagnak. Egy nap  alatt  keményre száradt.  Vihettem magammal    a faragáshoz  segédletnek.  Persze a tervek azért  kellenek, hogy legyen mitől  eltérni.

A  fa és az adott körülmények  gyakran felülírják  az elképzeléseket, olyankor  jönnek a  változtatások…

Egy pici  fiú,  játék fűrészével  beállt  segíteni,  talán  ott kapott  kedvet  a láncfűrészes  faragáshoz.

A  láncfűrészt  felszereltem  akciókamerával,  így készült néhány különleges  felvétel is, ami egy kicsit a fűrész ” szemével” is mutatja az alkotó folyamatokat.

2 válasza nekik “Nimród – Bükkzsércen”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük