Angyalos betlehem

Posted on

Mérete együtt :  75×66 cm    Anyaga :Olajfa,  hárs, tölgy, éger    Készült: 2024.

Az Angyalos betlehem  három egységből áll, melyek önállóak, de együtt kell elhelyezni őket. A benne lévő szobrok 23-24 cm magasak.

Pásztorok: két felnőtt pásztor és egy fiú  áll az olajfa ( keskenylevelű ezüst fa) héjazatban, felettük a hagymakupolán  egy angyal hegedül.  A feketére égetett égbolton a Göncöl szekér ragyog  szegekkel kiverve.  Pásztorok paraszti viseletben vannak,  a fiú  kezében templomot tart, mint fogadalmi  ajándékot, mintegy ígéretet téve az egyház alapításra.

A Jászol:  a hagymakupolás  héjban áll Szűz Mária és Szent József, mindketten  magyar paraszti viseletben, Mária kis ködmönben, fejkendősen, József  csizmásan, cifraszűrben fogadja a látogatókat A kis Jézus egy gerendákból összerótt  jászolban, szalmán  fekszik, szorosan kötött pólyában. József lámpást tart felé, hogy  csodálhassák. felettük az angyal  hirdeti: Glória…  a betlehemi csillag pedig az utat mutatja.

 

 

Három királyok: az olajfa héj tetején az angyal lanton muzsikál,  az égbolton az Orion csillagkép látható  szegekkel kiverve. A királyok, vagy  napkeleti bölcsek ajándékokat hoznak a kis Jézusnak.

Az ajándékok között  látható  teli zsák  ad  helyet a szignónak.

 

 

Az Angyalos betlehem  először a Virágzó népművészet  kiállításon mutatkozott be Miskolcon, ahol a II. helyet szerezte meg a több száz alkotás között.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük