Szent Borbála – Rózsaszentmárton

Posted on

Mérete:  100×28 cm    Anyaga :hárs   Készült: 2007.

 

A szobor felszentelésére  2007. december 07-én  került sor, szent mise keretében, a bányásznapi ünnepség részeként.  A rózsaszentmártoni  templom kórusán gyönyörűen énekelte a bányász kórus : ” Szerencse fel, szerencse le, ilyen a bányász élete…”

Az avatásról készült  videó  aláfestőzenéje az Ő  énekük.

Szent Borbála apja pogány volt és hogy megóvja, egy toronyban nevelte. Mégsem tudta teljesen elzárni a világtól, Borbála titokban kereszténnyé lett. Amikor valaki apján keresztül megkérte a kezét, Borbála visszautasította. Egyszer, amikor apja elutazott, megparancsolta, hogy lakóhelye közelében fürdőt építsenek Borbálának két ablakkal. Távollétében Borbála elérte, hogy a Szentháromság szimbólumaként három ablak épüljön. Apja visszatértekor bevallotta, hogy keresztény.

Kegyetlenül megkínozták, de Borbála hű maradt a hitéhez. Újabb és újabb csodák történtek. Éjszaka fénnyel telt meg a sötét börtön, sebei minden reggelre begyógyultak és a fáklyák, amelyekkel kínozni akarták, kialudtak, mielőtt hozzáérhettek volna a testéhez. Ruhátlanul kipellengérezték volna a város piacán, de a földből felszálló köd és az égből leszálló felhő ruhaként elfedte testét.

Végül lefejezésre ítélték. Apja maga hajtotta végre az ítéletet. Büntetésül, amikor hazafelé tartott, villám sújtotta halálra, és ,,elemésztette” a testét.

Tűzérek, bányászok, építőmesterek,  kőművesek  védőszentje

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük