Farkaslyuki Szent Borbála

Posted on

Mérete:  159x55x46 cm    Anyaga :hárs   Készült: 2015.

 

Farkaslyuk  híres bányásztelepülés volt,  amíg működtek  szénbányái.  Mára már csak az emléke maradt .  A lelkes hagyományőrzők kérésére készítettem el a bányászok  védőszentjének,  Szent Borbálának szobrát. A szobor  avatására szép ünnepség keretében 2015 májusában   került sor,  melyen jelen voltak az  országos  bányász szervezetek képviselői is.  A bányászhagyományokat a Farkaslyuki Bányászhagyományokért Egyesület lelkesen ápolja azóta is.

 

Szent Borbála apja pogány volt és hogy megóvja, egy toronyban nevelte. Mégsem tudta teljesen elzárni a világtól, Borbála titokban kereszténnyé lett. Amikor valaki apján keresztül megkérte a kezét, Borbála visszautasította. Egyszer, amikor apja elutazott, megparancsolta, hogy lakóhelye közelében fürdőt építsenek Borbálának két ablakkal. Távollétében Borbála elérte, hogy a Szentháromság szimbólumaként három ablak épüljön. Apja visszatértekor bevallotta, hogy keresztény.

Kegyetlenül megkínozták, de Borbála hű maradt a hitéhez. Újabb és újabb csodák történtek. Éjszaka fénnyel telt meg a sötét börtön, sebei minden reggelre begyógyultak és a fáklyák, amelyekkel kínozni akarták, kialudtak, mielőtt hozzáérhettek volna a testéhez. Ruhátlanul kipellengérezték volna a város piacán, de a földből felszálló köd és az égből leszálló felhő ruhaként elfedte testét.

Végül lefejezésre ítélték. Apja maga hajtotta végre az ítéletet. Büntetésül, amikor hazafelé tartott, villám sújtotta halálra, és ,,elemésztette” a testét.

Tűzérek, bányászok, építőmesterek, kőművesek védőszentje

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük