Betlehem -teknő keretben

Posted on

Mérete:96x52x32 cm          Anyaga: nyár, hárs, éger            Készült: 2018.

Két év  telt  el  a tervezéssel és a faragással amíg elkészült ez a betlehem.  A  kis  dagasztó teknőt  kettévágtam,  majd a felét hosszába is  elfűrészeltem.  A zsanérokat  fából készítettem el.   Igy már  egy  nyitható  szárnyas oltárrá  változtak a teknő  darabok.  A szobrokat egyenként faragtam meg, és illesztettem  be a helyükre. A középső  mezőben kapott helyett  a Szent Család.  A jászolban  a kis Jézus  pihen,   mögötte  Szűz Mária, és Szent József  fogadja a látogatókat.  Az istállóban a falon   favilla , gereblye,   favödör  és kupa.  Fölöttük a csillagos ég ragyog,  a nagy Göncöl  és  az Orion  csillagkép,  rézszegekkel  kiverve.  Legfelül  az Angyal hirdeti: Glória….

A szárnyakban baloldalt a pásztorok, jobbra  a Három királyok  helyezkednek  el.  Rejtve, alig láthatóan  a pásztorok  mögött egy kiváncsi szamár  áll,  a királyok  mögött  pedig  egy  fáradt  teve  hever.  Zárt  ajtók  mögött   a betlehemet  angyalok örzik.

A betlehem  első alkalommal  a Virágzó népművészet kiállításon szerepelt Diósgyőrben, ahol különdíjat kapott.  Ez alkalommal  került zsűrizésre is.  Itt Modern Mester Remek  minősítésben részesült.

        

Második alkalommal  az AMKA  25. Betlehemi  jászol pályázatán  került    bemutatásra. A Zsűri  díjazásban  részesítette. A  Kiállítás  anyagáról   könyvet adtak ki,  mely méltó  módon őrzi ennek a nagyszerű  pályázatnak a kiállított  alkotásait.

A betlehem  2019-ben  a a Vatikáni 100 jászol kiállításon is bemutatásra került.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük