Attila, a hunok királya

Posted on

Mérete:  70×195 cm    Anyaga : csertölgy  Készült: 2023.

Attila a hunok királya Cserfából faragott szobra beköltözött a Zsadányban épített “fapalotába”. Kezében fakupával várja a látogatókat.

Emléket állítottak Attilának

Dudás Árpád polgármester elmondta, a fejlesztéssel emléket állítottak a legismertebb hun vezérnek, aki létrehozta az első európai népszövetséget, és – mint fogalmazott – Attila idején „a szabad népek szövetsége megbuktatta a zsarnok Római Birodalmat”.

A fapalota fogadótermében helyet kapott egy, Attilát ábrázoló, 195 centiméter magas szobor, Kiss István alkotása. A vitrinek egyikébe pedig azokat a könyveket pakolták be, amelyeket Dudás Árpád polgármester sokat forgatott, és amelyek segítenek megfejteni azt, hogy a hun király fővárosa Zsadányban és térségében lehetett. Ezek közül kiemelte Bóna István: A hunok és nagykirályaik című művét, amely a szerző 30-40 éves kutatásainak eredményét tartalmazza.

A rendezvényen a Székelyföldről, azon belül Erdővidékről – Bardóc, Erdőfüle, Olasztelek, Székelyszáldobos településekről – érkezett Dobó Néptáncegyüttes gyermekei is felléptek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük