Nyerges-tetői kopjafa

Posted on

Mérete: 16,5×16,5×215 cm              Anyaga: Tölgy                    Készült: 2013.

A Heol cikke a kopjafa  állításról:

 

Kétszáz székely honvéd emléke előtt tisztelegtek

A közelmúltban egy kis egri csapat látogatott Erdélybe, hogy kopjafát állítsanak egy sorsfordító történelmi esemény helyszínén. A Nyerges tetőn 1849. augusztus 1-jén több ezres osztrák-orosz csapattal küzdött meg egy maréknyi székely.

A csatában 200 székely honvéd halt hősi halált. Az emlékhelyen az egri Fertálymesteri Testület díszes kopjafát állított. Kiss István jeles egri faszobrász míves alkotását a helyszínen Csíkkozmás plébánosa, Fehér Mátyás szentelte meg.

A Nyerges tető egyébként a Csíkkozmás és Kászonújfalu települések közötti vízválasztón helyezkedik el. Leginkább az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert. Jelenleg a csata helyszínén emlékoszlop őrzi az elesett hősök emlékét. 1990 óta minden évben március 15-én népes hallgatóság jelenlétében emlékeznek meg a „székelyföldi Thermopülé” hőseiről.

Az emlékművel átellenben, az erdő szélén elhelyezkedő területre, tömegsírba hantolták el az ütközet áldozatait, akiknek emlékét többek közt számtalan kisebb-nagyobb fa- és vaskereszt, valamint sok kopjafa őrzi.

Mostantól Kiss István faszobrász alkotása emlékeztet arra, hogy az egriek sem felejtenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük