Fából alkotta betlehemcsodák

Posted on

A Heves Megyei Hírlap 2022. december 23-án    Karácsonyi Körkép  mellékletében jelent meg egy cikk  a betlehemekről:

Kiss Istvánnal, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnökével beszélgettünk. Mesélt arról, hogyan lett fafaragó, és a világhírű betlehemeiről is kérdeztük. Szavait hallgatva, és látva az alkotásait, megtelik az ember szíve melegséggel. Ámulatba ejtő mindaz, amit Kiss István létrehoz.

Egy véletlennek köszönhetően, 45 éves korában kezdett el fafaragással foglalkozni.

Kapott egy hajómodellt, aminek csúnya volt az orrdísze, s barátja azt tanácsolta, hogy készítsen magának egy szebbet. Kapott tőle fát és szerszámokat, így indult az egész történet.

Korábban már sokat rajzolt, agyagszobrokat készített, így megvolt az a térlátása, ami a faragáshoz szükséges. Autodidakta módon tanulta ki a mesterséget, később pedig kapcsolatba került más fafaragókkal, akiktől elleshette a szakma csínját-bínját. Mint mondja, a mai napig tanulnak egymástól.

Alkotásai azóta bejárták a világot, például Amerikába, Németországba és Ausztráliába is kerültek faragásai.

A járomkeretbe foglalt betleheme 2011 adventjén Rómában a Pantheonban volt kiállítva.

Két éven át faragta a teknő keretbe foglalt betlehemét, melynek különlegessége, hogy szárnyasoltárként szétnyíló, dagasztó teknőből készített héja van, amelyben a teljes betlehemi jelenet megtekinthető. Ezt 2019-ben a Vatikánban állították ki advent idején. Több díjat is kapott, például a magyar népművészet legjelesebb eseményén, az öt évente megrendezésre kerülő Országos Népművészeti Kiállításon Gránátalma díjazásban részesült, ami az alkotásokra adható legrangosabb népművészeti elismerés. Budapesten is ki volt állítva, most pedig a Líceum aulájában csodálhatják meg az érdeklődők.

Az Angyali üdvözlet című alkotásával a magyar szentcsaládot keltette életre fából. Máriát kisködmönben, főkötővel ábrázolja, József pedig cifraszűrt visel, s jelenetben egy angyal tartja a kis Jézust a bölcső felett. Ezt az alkotást is bemutatták a Vatikánban.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjaival közreműködtek a Nemzet Betlehemének elkészítésében is, amely jelenleg az Országház előtt tekinthető meg. Az ország különböző pontjairól állt össze egy fafaragó csapat, akik három éven át készítették a Nemzet Betlehemét, melyben életnagyságú figurák vannak, pásztorok, három királyok, József, Mária és a kis Jézus, valamint állatok és angyalok hada látható a Parlament előtt. Készült még hozzá egy szánkó is, melyet egy rönkből faragtak ki, csak a talpai vannak külön fából – ezt a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei megtöltötték ajándékokkal.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük