Erőss Zsolt kopjafája

Posted on

Kopjafa Erőss Zsolt emlékére

Erőss Zsolt 2013-ban vállalta, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ( BNPI ) “arcaként” a természetvédelmet, a hazai természeti és kulturális örökség megőrzésének fontosságát hirdeti. A 2013 májusában elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt tiszteletére a  transzbükki átkelés elnevezésű túra végén Felsőtárkányban, a (BNPI) Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjában  kopjafát állítottak. Itt alakítják ki Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók emlékhelyét.A kopjafa elkészítésére engem  kérték fel.

 „ A kopjafa ősi, főként  a székely lakta területeken elterjedt sírjel.  Mintái, motívumai  megpróbálják  leírni , jellemezni azt, akinek emlékére állították.

Mára a kopjafa az egyetemes magyar kultúra részévé lett, nemcsak elhunytak sírja felé, hanem kiemelkedő események emlékére is állítjuk, szerte a Kárpát-medencében. Ahol kopjafa áll, biztosak lehetünk benne ott magyarok is élnek és identitás megerősítő szerepet is betölt. Ezeket figyelembe véve terveztem meg Erőss Zsolt kopjafáját. A 20×20 cm-es  2,30 méter hosszú tölgy oszlopra igy került rá  tulipán, a székelykereszt, a szélforgó és a csillag. Alulról indulva a következő olvasatot adja  a kopjafa:

A székely szőlőföldből ( tulipánból ) kinövő Ember, szép, de keresztutakkal szeldelt életet élt ( székely kereszt), de mindig a végtelent kereste, megállíthatatlanul ( szélforgó) , kiváló  férfi volt aki csillagként az égbe emelkedet.

 A csillag formája oldalanként egy-egy X ami nem csak római számmal, de magyar rovással is a tízes számot adja, összesen  40-et. Az emberi áldott állapot, a világra jövetel ideje 40 hét (280 nap). Tehát nem csak férfit jelöl a csillag, hanem az újjászületést is, azaz a feltámadás reményét is kifejezi. „ mondam  a kopjafa kapcsán  az avatáson

A kopjafa avatáson Ugron Ákos, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője elmondta, Erőss egy példakép volt, kitartása, odaadása például szolgálhat mindenkinek, hiszen ezek segíthetnek föl mindenkit a legmagasabb csúcsokig.

Az emlékhelyet meg is áldották, az összegyűltek gyászszalagot kötöttek a kopjafára, s elhelyezték az emlékezés koszorúit, illetve gyertyáit

Mérete : 20x20x230 cm           Anyaga: Tölgy                Készült: 2013.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük