A Nemzet Betleheme

Posted on

Átadásra került a Nemzet Betleheme a Parlament előtt.  Ez három éves munkával ,  az alkotók összefogásával, Kékedi László ötlete alapján jött létre. Ennek lehettem részese, mikor  Kisgyőrben  elkészítettem  az egyik királyt.

Most a Heves Megyei Hírlap adott hírt az átadásról

November 27-én ünnepélyes keretek között adták át a Nemzet Betlehemét az Országház előtt. Több ezer munkaórával, három év alatt készült el ez hatalmas munka, a Kisgyőrben megrendezett kézműves szaktáborok  alatt. Mindez Kékedi László, Kisgyőr polgármestere, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti tagozatának  vezetője ötlete alapján valósult meg.

– A Nemzet Betleheme, mint közösségi alkotás élő példa arra, hogy az emberek kezében milyen lehetőségek vannak, és hogy azt a rengeteg gondot, amit mostanában megélünk, azt milyen elképesztően szép és nemes módokon lehet háttérbe szorítani. Egyben az életünket kiszínesíteni, megfényesíteni és boldogság érzetünket állandóan növelni. Egy olyan kihívásra vállalkoztunk, hogy annak állítsunk emléket, akitől maga a békesség és szeretet küldése ered. Az igazi művészet az, amikor az álom valósággá válik – mondta  Kékedi László az átadó ünnepségen.

Valóban, az összefogás mely valósággá váltotta ezt az álmot, szinte a teljes Kárpát-medencét magába foglalta. Erdélyből Mezőbergenye és Gyergyószárhegy, Felvidékről Várhosszúrét vett részt az összefogásban. Az anyaország területéről több település, többek között Eger is része volt a kezdeményezésnek.

Kiss Istvántól a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke portálunk érdeklődésére elmondta, szűkebb hazánkból négy egyesületi tag vett részt a nemes küldetésben. Szabó József a pólyás kis Jézust,  Balatoni Tibor Gáspár királyt,  Kiss István Menyhért királyt,  Varga Csaba pedig a jászol  előtt fekvő  kos figuráját alkotta meg.

A Parlament előtt felállított betlehem  része egy rakott szánkó, melyen  a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 64 tagszervezetének alkotásai találhatók, szintén  a Kárpát-medence minden tájáról. Minden alkotótárs, aki ebben a munkában részt vett, szívét, lelkét is beletette a csoda megszületésébe.

– Egy egységet alkottunk, ebben a feladatban az ácstól, a gépészmérnöktől az akadémikusig. Közösség voltunk, vagyunk és reményeink szerint maradunk is – fogalmazott Kékedi László. A Kossuth téren  örömmel  találkoztak ismét a mesterek, hogy együtt ünnepeljék  az összefogás eredményét  a Nemzet Betlehemét.

Makovecz Imre mondta: „Az ember úgy dolgozzon, hogy szórakoztassa a jó Istent és az pedig örökkévaló és fenntartja és kormányozza ezt a világot. Ha sikerült szórakoztatni, akkor az egész világ kapott valamit.” A Nemzet Betleheme alkotói ennek szellemében dolgoztak éveken át egy maradandó élményért.

Képek a Nemzet Betleheméről

Képek az átadásról

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük